A-kasse

Job og a aksseDer er ofte forvirring når det kommer til a-kasser og fagforeninger. Hvad er forskellen? Kan man ikke bare være medlem af en af delene? Hvilken af dem sikrer mig ret til dagpenge?

Svarene er, at man kan sagtens vælge kun at være medlem af enten en a-kasse eller en fagforening, men hvis du vil være sikret dagpenge i tilfælde af arbejdsløshed, så er det a-kassen du skal vælge. Forskellen mellem fagforening og a-kasse er, at a-kassen står for udbetaling af dagpenge, feriepenge, efterløn og andre økonomiske ydelser. En nærmere beskrivelse af forskellen mellem a-kasse og fagforening kan findes nedenfor.

Hvis du mister dit arbejde uden at være medlem af en a-kasse vil du være henvist til at modtage kontanthjælp fra kommunen. Kontanthjælpen er betydeligt mindre end dagpengene. Derudover kommer, at du som kontanthjælps modtager ikke må eje formue.

Dette kan være en opsparing, bil eller sommerhus. For at være berettiget til kontanthjælp skal du altså sælge dine såkaldte letomsættelige værdier, samt bruge din egen opsparing før du kan modtage hjælp.

Dagpenge fra en a-kasse er anderledes. Som medlem af en a-kasse er du netop sikret ret til dagpenge og disse er ikke afhængige af om du har opsparing eller andre værdier.

Du har ret til dagpenge i 2 år fra din a-kasse.

En a-kasse er en forsikring for at du og din familie er økonomisk sikret mens du finder et nyt arbejde.

Selv om alting ser godt ud på din arbejdsplads og du ikke tror der er mulighed for at du bliver arbejdsløs, er der mange omstændigheder du ikke har kontrol over som kan ændre din situation.

Hvis din virksomhed beslutter at flytte ud af Danmark.

Hvis din virksomhed går konkurs.

Hvis din virksomhed pludselig oplever en ordrenedgang.

Disse forhold og mange flere som er ude af din kontrol, men som med et slag kan ændre hele din tilværelse.

A-kasse eller fagforening

Hvad er så forskellen på en a-kasse og en fagforening. Udover at a-kassen står for udbetaling af dagpenge, er det også a-kassen der sørger for at hjælpe dig i arbejde igen. Det gør de via vejledningssamtaler, rådgivning og hjælp til jobsøgning.

A-kassernes primære fokus er på folk der er arbejdsløse.

En fagforening er din rygstøtte mens du stadig er i arbejde. De støtter dig ikke økonomisk, men med juridisk bistand i tilfælde af at der skulle opstå problemer på din arbejdsplads.

Fagforeningen kan hjælpe dig i tilfælde af arbejdsskade, faglige problemer på din arbejdsplads, professionel karriererådgivning, tilskud og vejledning om uddannelse og meget mere.

Fagforeningerne står for overenskomstforhandlinger og generelt for at forbedre vilkårene på arbejdspladsen.

I tilfælde af arbejdsløshed, tilbyder nogle fagforeninger workshops, seminarer og efteruddannelse så du kan forbedre dine muligheder for at komme tilbage i arbejde.

Mange fagforeninger har en a-kasse tilknyttet, ligesom mange a-kasser arbejder sammen med forskellige fagforeninger.

Som regel får du rabat hvis du både er medlem af fagforeningen og a-kassen der er knyttet til.

Hvilken a-kasse?

Der er 26 statsanerkendte a-kasser i Danmark og endnu flere fagforeninger. Der kan gøre det helt uoverskueligt at vælge hvilken/hvilke du vil være medlem af.

De fleste fagforeninger er bestemt for specielle faggrupper eller uddannelsesniveauer, selv om der bliver flere og flere tværfaglige fagforeninger, det vil sige at de optager medlemmer uanset hvilken faggruppe du tilhører og uanset om du er faglært eller ufaglært.

Med a-kasserne ser det anderledes ud. 12 ud af de 26 statsanerkendte a-kasser er tværfaglige.

Der er stor prisforskel på kontingentet, både mellem fagforeninger og a-kasser. Tilsyneladende er der ingen sammenhæng mellem pris og medlemstilfredshed. Nogle af de billigste a-kasser har den højeste medlemstilfredshed.

Valget af fagforening og a-kasse afhænger dog ikke kun af pris. Der er forskel på hvad de forskellige organisationer tilbyder deres medlemmer.

Der kan være forskellige aktivitetstilbud, medlemsfordele som billig leje af feriehuse og rabat på forsikringer.

Nogle fagforeninger/a-kasser har specielle tilbud for studerende, andre har specielt gode tilbud til deltidsforsikrede.

Det er vigtigt at du ser dig godt for inden du vælger. Herunder er en kort beskrivelse af nogle af a-kasserne.

Oversigt over a-kasser:

 • ASE: En af Danmarks mest kendte fagforeninger/a-kasser. ASE er en politisk uafhængig a-kasse der henvender sig til både selvstændige, lønmodtagere og studerende. ASE er en meget alsidig a-kasse der har en pakke med både a-kasse og fagforening der vil give dig en af markedets laveste priser.
 • Business Danmark
  En tværfaglig fagforening/a-kasse der dog fokuserer på arbejdsforhold inden for salg og marketing. Også Business Danmark har en samlet fagforening og a-kasse pakke hvor du får rabat og dermed en fordelagtig pris for begge. Hvis du arbejder indenfor salg og marketing er Business Danmark et kig værd.
 • CA A-kasse
  CA a-kasse hed tidligere Civiløkonomernes A-kasse. Det er en a-kasse for højtuddannede. De har mange forskellige tilbud til deres medlemmer, mentorordning, juridisk hjælp, karriererådgivning og meget andet. Det er gratis for studerende at medlem. Hvis du har en videregående uddannelse er det værd at overveje CA a-kasse.
 • Det Faglige Hus
  En upolitisk tværfaglig fagforening og a-kasse. De har en samlet pakke for medlemskab som samlet er en af Danmarks laveste. Det faglige hus har mange medlemsfordele såsom rabat på forsikringer, billige ferie- og fritidstilbud, fordele og rabatter i forskellige forretninger og meget mere.
 • Frie Funktionærer
  En upolitisk fagforening og a-kasse for funktionærer. Deres speciale er medlemmer der er ansat på individuelle vilkår. Frie funktionærers a-kasse er tværfaglig og dermed åben for både selvstændige, studerende og alle lønmodtagere.
 • Lederne
  En fagforening og a-kasse for ledere, kommende ledere eller særligt betroede medarbejdere. Den samlede pris for fagforening og a-kasse er en af de billigste. Lederne tilbyder professionel sparring, samt en lang række kursus- og uddannelsesmuligheder. Hvis du er leder, er det bestem værd at tage et kig på Lederne.
 • MA a-kasse
  MA er en fagforening og a-kasse specielt for højtuddannede, folk med længerevarende uddannelse og selvstændige. Som studerende kan du blive gratis medlem af MA og får samtidig adgang til deres professionelle rådgivning.
 • Min a-kasse
  Min a-kasse hed tidligere STA.
  Tværfaglig a-kasse, der af arbejdsdirektoratet i 6 år i træk har fået den højeste bedømmelse hvad angår medlemstilfredshed. Samtidig er det en af Danmarks billigste a-kasser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *